cees mulder

/gereedschap

ing. cees mulder
acoustic consultant

nl/en

Mijn oren

De meest belangrijke stukken gereedschap zijn mijn oren, zoals mijn logo laat zien. Ongeacht specificaties en akoestische waarden, aan het eind dient het gewoon goed te klinken. Eenvoudigweg goed luisteren kan veelal verklaren waarom een ruimte wel of niet klinkt.

Rhinoceros / Grasshopper 3D ontwerp en ray-tracing

De akoestiek van een ruimte wordt voor een overgroot gedeelte bepaald door de geometrie van deze ruimte. Om het akoestisch gedrag van een ruimte te begrijpen dient men de geometrie van een ruimte te onderzoeken. Mijn belangrijkste ontwerpmiddel hiervoor is Rhinoceros en Grasshopper met speciaal door Kahle Acoustics ontwikkelde “plug-ins”. De geometrie van een ruimte kan statisch worden onderzocht, b.v. een bestaand ontwerp, of dynamisch m.b.v. Grasshopper en real-time stralenonderzoek. Op deze wijze kan zeer efficiënt worden ontworpen en kunnen onderdelen in een ontwerp met hoge precisie en een hoge mate van akoestische efficiëntie worden vormgegeven.

DIRAC ruimte akoestisch meetprogramma

OOm objectieve akoestische parameters in een bestaande ruimte te kunnen bepalen gebruik ik het akoestische meetprogramma DIRAC, ontwikkeld door Acoustics Engineering.

De "tube" en de "box”

Voor het verrichten van metingen in een ruimte heeft men een bron nodig. Hiervoor gebruik ik twee zelf gemaakte luidsprekers. De “tube” is een puntbron die ik gebruik voor het uitvoeren van zogenoemde afname-met-afstandmetingen, waarmee als het ware de vingerafdruk van een ruimte wordt bepaald. Deze meting maakt het ook eenvoudig mogelijk de resultaten daarvan te toetsen aan b.v. Barron's herziene theorie. Voor het uitvoeren van hoofdzakelijk nagalmtijdmetingen gebruik ik de “box”, een compacte en handzame luidspreker.